Rasbeschrijving

Geschiedenis van de Tatra
Deze witte imponerende Herdershond uit Polen, heet officieel Polski Owczarek Podhalanski. Wat vrij vertaald betekent, Poolse Herdershond uit de Podhalen. Het ras vindt namelijk zijn oorsprong in de hoogvlakten, in het noorden van de Poolse Karpaten, zuidelijk van de Beskiden en noordelijk van de Tatra. Deze landstreek heet Podhalen en ligt niet in, maar aan het gebergte. De voorouders van de Tatra zijn honden, die meekwamen met herders, die uit Azië naar Europa trokken. Om daar de schaapskuddes te bewaken en verdedigen tegen de vijanden (rovers, wolven en beren).

Karakter
Een Tatra is daarom ook onverschrokken en zelfstandig. Hij is afstandelijk naar vreemden en detecteert de kleinste verandering in zijn omgeving. Absolute gehoorzaamheid mag je niet van hem verwachten. Hij doet niet snel iets op bevel, alleen maar uit overtuiging en genegenheid. Tegenover bekenden en zijn eigen roedel(gezin) is de Tatra één en al aanhankelijkheid. Bij de juiste opvoeding is de Tatra een zeer lief, gevoelig, aanhankelijk en betrouwbaar dier, die onvoorwaardelijke liefde en trouw schenkt aan zijn roedel.

Rasbeschrijving
De Tatra is een stevige compact gebouwde hond, krachtig, beweeglijk, rustig, verstandig en waakzaam. Schofthoogte reuen 65-70 cm, teven 60-65 cm, beide met zo’n twee centimeter speling. Rechthoekig silhouet. De reuen iets korter als de teven. Voldoet als herders-en waakhond. Zijn indrukwekkende gestalte en mooie uiterlijk maken van hem een goede, aantrekkelijke gezelschapshond. De ogen zijn bij voorkeur donkerbruin en zwart omrand, zwarte neus en aan de lippen zwart pigment, stevige tanden, schaargebit(tanggebit is ook toegestaan), oren middelgroot driehoekig vlak liggend tegen de schedel. Matig gehoekt, Brede zichtbare schoft, rechte brede rug, schuin kruis dat iets afloopt, staart laag aangezet en in rust hangend met aan het einde een kleine haak. Vacht dik en behaard, kan kort, halflang of licht golvend zijn, wit (ietwat crémig is toegestaan).

Verzorging
De vacht van deze witte beer is makkelijk te onderhouden. Dankzij een natuurlijke vetlaag reinigt de vacht zichzelf. Als hij onder de modder thuiskomt… niet schrikken, laten opdrogen en even uitborstelen. Het meeste vuil schudt hij er zelf uit en hij is weer wit!!